Afdelingen

Je kan in onze chiro terecht vanaf je zes jaar of vanaf september in het jaar dat je zes wordt. (Met andere woorden het jaar waarin je normaal gezien naar de lagere school gaat.) Daarna ga je per twee jaar over naar een nieuwe afdeling. Zo zit je steeds in een afdelingen met je leeftijdsgenootjes. Iedere afdeling heeft zijn eigen kleur en afdelingsfiguurtje.

Speelclub - 6 tot 8 jaarRibbel

De speelclubbers zijn de jongste in het gezelschap, maar daarom zeker niet de minsten. Bij de speelclub leert men een heel aantal klassieke spelletjes die gedurende heel de chirocarrière zullen terugkomen. Meestal worden de vele losse spelletjes of toffe bosspelen gekaderd in een een fantasievol thema of verhaal. Zo wordt er ingespeeld op de rijkelijke fantasie die deze jonge gasten nog ten volle bezitten. De leiding ondergaat dan ook iedere zondag een ware metamorfose en transformeert zo telkens weer in een ander verassend typetje.

De afdelingskleur van de speelclub is geel en hun afdelingsfiguurtje heet rupsje Ribbel.

Bengels - 8 tot 10 jaarMazzel

De bengels zijn de tweede afdeling binnen onze chiro. Iedere zondag duiken zij onder in een fantasiewereld van bosberen of chocoprinsen, spelen ze bosspelen of verkleden ze zich in een stoere soldaat. Ze trekken al eens op tocht vol spelletjes, plezante liedjes en gekke opdrachten of ze spelen een spel rond hun favoriete superheld. Kortom: ook bij de bengels staat fantasie centraal, maar dit is ook de leeftijd waarop het begin van hechte vriendschappen wordt gesmeed. Bij de bengels is dus iedere zondag weer een waar feest.

De afdelingskleur van de bengels is paars en hun afdelingsfiguurtje heet Mazzel.

Rakkers - 10 tot 12 jaarSjoepap

De rakkers zijn de derde afdeling binnen onze chiro. Op zondag komen ze samen het aapje uithangen in de bomen of de gekste creaturen maken in klei. Ze ravotten zich doorgaans te pletter of lopen zich de ziel uit het lijf bij een supergroot bosspel. Stiekem lachen ze met de leiding en vertellen ze al eens een domme mop. De rakkers zijn echte ravotters, maar als het er op aan komt, komen ze allemaal voor elkaar op. De favoriete bezigheid van de doorsnee rakker is dan ook een zondag vol hevige spelen of een kei cool bosspel. Vanaf de derde zondag van de maand is het voor de rakkers ook avondchiro. Zij kunnen dan een uurtje langer spelen (tot 19u) en de laatste zondag eten ze gezellig samen frieten.

De afdelingskleur van de rakkers is groen en hun afdelingsfiguurtje heet Sjoepap.

Toppers - 12 tot 14 jaarFlam en Spetter

Vanaf de toppers behoor je officieel tot de oudere afdelingen. Toppers maken al eens een daguitstap met de fiets of met de trein. Ze doen al eens een dropping of koken hun eigen maaltijd. Plein- en bosspelen zijn nog altijd gewild, vooral wanneer er wat tacktiek bij komt kijken, maar ook bordspelen vinden ze helemaal geweldig. Al eens ravotten met de leider hoort er ook wel bij, maar het liefst van alle laten ze elkaar even onzacht kennismaken met een modderplas. Toppers hebben doorgaans een enorm groeps- en rechtvaardigheidsgevoel. Vertrouwensspelen zijn bij hen dan ook een must. Ook gemengd doen met een andere chirogroep vinden ze heel plezant. Vanaf de derde zondag van de maand is het ook voor de toppers avondchiro. Zij blijven dan anderhalf uur langer (tot 19u30) en de laatste zondag eten ze gezellig samen frieten.

De afdelingskleur van de toppers is rood en hun afdelingsfiguurtjes heten Flam en Spetter.

Kerels - 14 tot 15 jaarBo

De kerels vormen de op één na oudste afdeling van onze chiro. Ze trekken al eens op avontuur, ondernemen een trektocht in de natuur met rugzak en kompas of bouwen zelf een vlot om er dan een kanaal mee af te varen. Ze vertellen elkaar over hun eerste lief, of leuker: dat van een ander! Ze beulen zich ook wel eens af in een zelfverzonnen sport of zetten hun lokaal volledig op zijn kop. Het liefst van al doen ze lekker hevig en soms keren ze dan ook met hun uniform vol modder terug naar huis. Maar voor een echte kerel stopt de chiro niet op zondag. De kerels spreken dan ook wel eens onderling af tijdens de week om samen iets leuks te gaan doen. Ook voor de kerels is het vanaf de derde zondag van de maand avondchiro. Zij blijven dan maar liefst twee uur langer (tot 20u) en eten gezellig samen frietjes of iets anders lekkers.

De afdelingskleur van de kerels is blauw en hun afdelingsfiguurtje heet Bo(ris) de bever.

Aspiranten - 16 tot 18 jaarFreek

De aspiranten of kortweg aspi's vormen de oudste afdeling van onze chiro. Zij doen al wel eens iets speciaal, maar houden ook nog steeds van hevige spelen en ravotten met elkaar. Ze houden een leefweek waarin ze een hele week op de chiro leven of gaan eens met zijn allen op reis. Ook staan ze al eens bij een jongere afdeling in leiding. Zo komen ze te weten wat het is om leider te zijn. Bij grote chiroactiviteiten helpen ze natuurlijk ook mee. Vanaf de derde zondag van de maand hebben ook zij avondchiro en blijven ze maarliefst twee en een half uur langer om samen te eten en nog een spel te spelen. Aspi zijn is chiro worden, samenhorigheid beleven, opkomen voor rechtvaardigheid, elkaar graag zien. Aspiranten ervaren dit als een hecht groepsgevoel waarmee ze enorm veel kunnen bereiken. Het helpt hen keuzes maken bij zaken waar ze als 16-18 jarige mee geconfronteerd worden. (Bijvoorbeeld studies, relaties.) Het is die speciale ervaring die aspi zijn zo uniek en waardevol maakt. En na twee geweldige aspi-jaren worden aspiranten leider.

De afdelingskleur van de aspi's is oranje en hun afdelingsfiguurtje heet Freek de egel.

Leiding - 18 tot ...

Leider zijn is: pijn weg kussen, rode bloempjes tekenen op pijne knieën, superman zijn, luchtgitaar spelen, niet weten waaraan je begint, denken dat je't weet, papa en mama spelen, pannenkoeken bakken, naar de sterren kijken en beginnen twijfelen, het onderste uit de kan halen, god waarmaken desnoods al vloekend, een spel bedenken terwijl je het uitlegt, zeggen en doen, mensen ontmoeten en hopen dat uw lief er tussen zit, een kampplaats zoeken, uren in de regen rondkijken, een dagje naar de ardennen gaan in bar koud weer, vele uurtjes onderweg zijn, zondagavond nog briefjes rondbrengen... en maandag de verbetering gaan bussen, fouten typen... en dan die fouten vervangen door andere, samen pintelieren, een lief vinden, kwaad zijn en even snel weer goed gezind, er samen iets van maken, je fantasie de vrije loop laten gaan, vallen en door de rest van de ploeg opgeraapt worden, grenzen verleggen, een reden hebben om op uw 22 jaar nog in bomen te klimmen, draak spelen, kunnen meespreken over Dragonball Z, blij zijn als alle mannekes er zijn, boos worden en even later moppen tappen, een bosspel in elkaar steken en dan toch maar voor een wandeltocht gaan, luidop dromen, ongerust zijn op dropping, 'twee' zeggen en even aan de kant gaan zitten, partij trekken voor je leden, 'chiro!' antwoorden als je't mij vraagt.

VeeBee

De VeeBee of volwassen begeleider is een oudleider met heel veel ervaring die door de leidingsploeg gevraagt is om hen te helpen. Een goede VeeBee is bijzonder belangrijk aangezien hij al wat ouder is dan de rest van de leidingsploeg en dus andere levenservaringen heeft. De VeeBee kan dus vanuit zijn ervaringen een iets andere blik werpen op de chiro en op de leidingsploeg. Een goede VeeBee tracht vanuit die blik de leidingsploeg te steunen en te sturen.

Oudleiding

Zelfs als een leider beslist te stoppen met leiding geven, blijft hij verbonden aan de chiro. Hij krijgt dan de prachtige titel oudleider. Gelukkig wilt oudleider niet zeggen dat we die persoon nooit meer zullen zien. In tegendeel: oudleiders komen nog geregeld een kijkje nemen op de chiro, hebben af en toe een oudrakkerszondag, komen steeds helpen op de mosselsouper of, gaan eens mee koken op een leidingsweekend en organiseren jaarlijks een voetbaltornooi tegen de leidingsploeg. Kortom: zelfs oudleiders hebben in onze chiro een actieve rol!

De afdelingskleur van de oudleiding is bruin. Dit is de kleur die je krijgt als je alle andere afdelingskleuren samenvoegt.


Partners:
district Hoboken Umicore jeugdhuis Joh chiro Hobken Klinker de Banier
Chiro Hoboken Sentroem | Oudestraat 81, 2660 Hoboken | info@sentroem.be | BE17 7895 5438 4421 | privacyverklaring | login leiding